Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

subsidie warmtepomp 2016Een warmtepomp kopen betekent voor veel mensen een grote investering. Je verdient de aanschaf van een warmtepomp pas over een aantal jaren terug. Daardoor zijn mensen wat huiverig om er één aan te schaffen. De overheid wil echter het gebruik van groene energiebronnen en de investering daarin stimuleren. Daarom geeft de overheid op onder andere de aanschaf van een warmtepomp een aantal subsidies. Op die manier hoopt de overheid dat mensen sneller zullen overgaan tot de aanschaf van een warmtepomp en dat de CO2 uitstoot zal teruglopen zodat sneller aan de Europese norm kan worden voldaan.

*Tip: Direct weten wat een warmtepomp voor u gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%

Belastingvermindering bij een warmtepomp

Kopers van een warmtepomp kunnen rekenen op een belastingvermindering van 40 procent op de aankoopfactuur; sinds 1 januari 2011 kan je 2830 terugvorderen van de belasting.

Bovendien kunt u naast een subsidie via de belasting ook een subsidie krijgen vanuit sommige gemeentes of provincies. Om te kijken of u recht heeft in uw gemeente of provincie op een dergelijke subsidie kunt u kijken op de website www.premiezoeker.be.
Kopers van een warmtepomp installatie kunnen behalve subsidie van de overheid ook een premie krijgen van de netbeheerders.  Deze premie wordt alleen verstrekt aan bestaande woningen.  Deze premie heeft bovendien alleen betrekking op waterpompen van het type lucht water en grond warmtepomp. Warmtepomp subsidies van de netbeheerders worden berekend volgens een speciale formule.  Hoeveel subsidie een warmtepomp kan verdienen kan je berekenen aan de hand van de volgende formule:  270 euro * (0,87*COP-2,5)*Kw el met een maximum van 1680 euro. COP staat daarbij voor de verhouding tussen het rendement van de warmtepomp en het verbruik van de warmtepomp.  Wanneer je warmtepomp dus 4 keer meer rendement oplevert dan hij verbruikt bedraagt het COP van je warmtepomp dus 4.

Je rendement bepaalt de subsidie

De hoeveelheid subsidie die je krijgt voor een warmtepomp is dus afhankelijk van het rendement van je warmtepomp. Hoe hoger het rendement van je warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Bovendien is de hoeveelheid subsidie die je krijgt afhankelijk van de leeftijd van je huis. Het rendement van je warmtepomp heb je zelf in de hand. Sommige types warmtepompen halen een hoger rendement omdat ze een beroep doen op een stabielere bron van energie. Het gaat dan vooral om wamtepompen die warmte uit de aardbodem halen. Deze bron van energie is stabieler dan de buitenlucht.

Een warmtepomp die zijn energie uit de buitenlucht haalt behaalt een COP (wat staat voor Coefficient of performance) van 3 tot 4,5. Een warmtepomp die daarentegen zijn energie uit de aardbodem haalt behaalt een COP van 4 tot 5. Het hoogste rendement behaal je met een warmtepomp die zijn warmte uit het grondwater behaalt. Die heeft een COP van 5 tot 6.

Het maakt niet uit of u een gaswarmtepomp of een elektriciteitswarmtepomp aanschaft. Via beide systemen komt u in aanmerking voor een subsidie vanuit de netbeheerder. Voorwaarde voor deze subsidie is wel dat u de warmtepomp laat installeren door een aannemer. Bovendien moet de pomp zelf voldoen aan een aantal voorwaarden.

 

Vraag vrijblijvend advies aan

Het kopen van een warmtepomp is niet zomaar gedaan. Zeker niet omdat het om een ingewikkeld product gaat. Vraag vrijblijvend advies aan van diverse lokale warmtepomp installateurs en vergelijk de adviezen en de prijzen. Op deze manier krijgt u een uitstekend beeld in de mogelijkheden en de kosten. Vul op deze pagina uw gegevens in, ontvang de offertes en maak vervolgens een weloverwogen keuze.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?