Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

warmtepomp-zwembadWanneer u er voor heeft gekozen om te investeren in een zwembad omdat deze een ontspannende meerwaarde biedt voor uw woning zult u graag ook rekening willen houden met de gemiddelde kosten die aan het verbruik zijn verbonden. Het merendeel van de mensen die er voor kiezen om een zwembad in de tuin te plaatsen maken immers de bewuste keuze om deze te laten verwarmen. In ons landje zou het anders te moeilijk zijn om in alle comfort het hele jaar door te kunnen zwemmen. Wilt u ook graag uw zwembad laten verwarmen en wilt u daarvoor gebruikmaken van een duurzame installatie? In dat geval is kiezen voor een warmtepomp zwembad zeker en vast een aanrader!

*Tip: Direct weten wat een warmtepomp voor u gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%

Hoe werkt een warmtepomp zwembad?

Mensen die een zwembad in hun tuin of in hun woning wensen te plaatsen kiezen er steeds vaker voor om voor het verwarmen van het water gebruik te maken van een warmtepomp. We kunnen de verwarming van een zwembad door middel van een warmtepomp vergelijken met het koelen van een koelkast. Uiteraard gebeurt het proces volledig andersom. Een vloeistof die beschikt over een laag kookpunt wordt immers onder druk verwarmd. Hierdoor verdampt ze. De damp wordt vervolgens afgevoerd en op een andere plaats gekoeld onder lage druk. Een warmtewisselaar zorgt er voor dat de warmte uiteindelijk kan worden doorgegeven aan het zwembadwater. Door het gebruik van een interne compressor wordt dit proces uiteindelijk op gang gebracht. Hiervoor wordt (voornamelijk) elektrische energie gebruikt.

Factoren die de kostprijs van de installatie beïnvloeden

Wanneer u een goed beeld wenst te hebben van de gemiddelde kostprijs die is verbonden aan een warmtepomp zwembad installatie is het altijd belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Deze factoren zijn:

  • De afmetingen waar het zwembad over beschikt
  • De plaats waar het zwembad is gelegen (ligt het bijvoorbeeld beschut of vangt ze veel wind?)
  • De COP-waarde waar de warmtepomp in kwestie over beschikt
  • De temperatuur die het water in het zwembad moet hebben
  • De isolatie en eventuele afdekking (indien van toepassing)
  • De gemiddelde luchttemperatuur tijdens de periode waarin de warmtepomp wordt gebruikt

Door met deze factoren rekening te houden zult u een relatief helder beeld krijgen van de gemiddelde kosten welke u zult moeten betalen. Gemiddeld kunt u evenwel rekening houden met een gemiddeld kostenplaatje van tussen de 4.250 & 7.250 euro.

Subsidie zwembad warmtepomp

Indien u er uiteindelijk voor kiest om gebruik te maken van een warmtepomp voor het verwarmen van uw zwembad kunt u er nog op rekenen dat er een niet onaantrekkelijke subsidie wordt toegekend. De hoogte van deze subsidie is evenwel afhankelijk van de aankoopprijs van het zwembad warmtepomp systeem. Gemiddeld kunt u voor een dergelijk systeem een subsidie ontvangen welke is gelegen tussen de 500 en 1.500 euro. Het is in theorie mogelijk om een grotere subsidie te bemachtigen, maar dan zult u moeten kiezen voor een uitgebreider systeem met warmtepomp waardoor ze bijvoorbeeld ook een deel van de verwarming in huis voor haar rekening kan nemen. In ieder geval biedt ook de standaard subsidie voor een zwembad warmtepomp toch een afdoende financiële tegemoetkoming.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?