Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Warmtepomp thuisHeel veel mensen willen vandaag de dag thuis gebruikmaken van een warmtepomp. Hier zijn verschillende redenen voor aan te geven. In eerste instantie zorgt een warmtepomp thuis er namelijk voor dat de hoogte van de energiefactuur aanzienlijk kan worden gedrukt. Daarnaast is een warmtepomp ook een zeer duurzame energievorm waarbij er slechts een minimum aan elektriciteit wordt verbruikt. Ondanks het feit dat er aan een investering in een warmtepomp nog steeds een behoorlijk prijskaartje is verbonden is het zo dat er sinds het jaar 2016 opnieuw subsidies worden verstrekt waardoor het aankoopbedrag gevoelig kan worden verlaagd. Denkt u er eveneens over na om een warmtepomp systeem voor thuis te kopen, maar wilt u hier eerst graag nog een beetje meer informatie over? Wij zetten alle informatie met betrekking tot een warmtepomp voor thuis graag even voor u op een rijtje.

Beste warmtepomp voor thuis

Veel mensen die een investering in een warmtepomp overwegen stellen zich de vraag wat nu echt de beste warmtepomp is voor thuis. In principe valt hier niet zomaar een antwoord op te geven. Wanneer u wenst gebruik te maken van een min of meer plug-and-play systeem is het bijvoorbeeld het interessantst om te kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp. Een dergelijke warmtepomp is niet alleen bijzonder eenvoudig te installeren, daarnaast kan ze ook nog eens worden aangekocht tegen een zeer voordelig prijskaartje. In vergelijking met bijvoorbeeld geothermische warmtepompen zijn ze met een gemiddelde kostprijs van tussen de 4.000 en 7.000 euro opvallend betaalbaar. Let wel op, wanneer u het meest optimale rendement in het vooruitzicht stelt is kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp absoluut niet de beste optie.

Geothermische warmtepompen

Een tweede mogelijkheid om gebruik te maken van een warmtepomp thuis gaat schuil in de zogenaamde geothermische warmtepompen. Deze warmtepompen garanderen u het hoogst mogelijke rendement, maar daar staat wel tegenover dat ze een behoorlijke investering vergen. Een niet onbelangrijk deel van deze investering wordt veroorzaakt door het feit dat er boringen noodzakelijk zijn. Boringen zijn zeer arbeidsintensief en kosten bijgevolg een pak geld. De gemiddelde kostprijs van een geothermische warmtepomp is dan ook gelegen rond de 15.000 euro. Dit is uiteraard behoorlijk wat, maar toch blijft de terugverdientijd dankzij het hoge rendement vrij beperkt. Let wel op, in bepaalde gevallen is er voor een geothermische warmtepomp een vergunning vereist.

De terugverdientijd van een warmtepomp

Over de terugverdientijd van een warmtepomp is er door de jaren heen reeds heel wat gezegd en geschreven. In principe moet u een investering in een warmtepomp altijd zien als een investering op de lange termijn. De kortste terugverdientijd heeft betrekking tot de lucht-lucht warmtepomp. Dat de terugverdientijd zo beperkt is heeft vooral te maken met het feit dat de aankoopprijs een stuk beperkter is. Gemiddeld kan dit type warmtepomp worden terugverdiend binnen een periode van tussen de 10 en 15 jaar. In het geval van een geothermische warmtepomp is dit opvallend langer. Let wel op, de voorbije jaren zijn de energiekosten aanzienlijk gestegen en het ziet er niet naar uit dat hier in de toekomst verandering in komt. In de praktijk betekent dit dat de terugverdientijd van een installatie met een warmtepomp eigenlijk alleen maar korter kan worden. Dit maakt het tegenwoordig en in de toekomst een zeer aantrekkelijke en duurzame investering.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?