Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Warmtepomp techniekDe warmtepomp is vandaag de dag door de telkens weer verder stijgende energieprijs misschien wel interessanter dan ooit eerder het geval was. Ondanks het feit dat veel mensen er voor willen kiezen om een investering te doen in een warmtepomp is het lang niet voor iedereen duidelijk welke techniek er nu precies achter een warmtepomp schuilgaat. De warmtepomp techniek waar gebruik van wordt gemaakt is in grote lijnen telkens hetzelfde, maar wordt toch door enkele factoren beïnvloed. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de bron. In ieder geval, wenst u eveneens een investering te doen in een systeem met warmtepomp, maar zou u eerst graag een goed beeld willen hebben van de techniek die er achter het systeem schuilgaat? Wij zetten deze graag even voor u uiteen!

Bestanddelen warmtepompsysteem

Een warmtepompsysteem bestaat in de basis telkens uit drie verschillende hoofdonderdelen. We onderscheiden op dit vlak de bron, de warmtepomp zelf evenals het afgiftesysteem. Het is vooral de bron die zeer uiteenlopend kan zijn en bovendien grotendeels bepalend is voor het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht voor het systeem in kwestie. Er kan namelijk sprake zijn van de buitenlucht als bron, maar wat te denken van de geothermische systemen die de warmte uit de aarde gebruiken? In ieder geval kunnen de hoofdonderdelen waaruit een warmtepompsysteem bestaat dus zeker en vast aanzienlijk verschillen. Hieronder een voorbeeld van een hybride warmtepomp.

hybride-warmtepomp-animatie

Omgevingswarmte

De warmtepomp techniek zorgt er voor dat er niet onaanzienlijk deel van het vereiste verwarmingsvermogen wordt onttrokken uit de zogenaamde omgevingswarmte. Dit zorgt er in de praktijk voor dat er een minder groot aandrijfvermogen noodzakelijk is in vergelijking met andere, traditionele installaties. Het rendement kan op deze manier dan ook steevast ver boven de 100 procent uitkomen. Om u maar even een vergelijking te geven, een HR-ketel beschikt over een rendement welke is gelegen tussen de 90 en 95 procent.

De werking van de warmtepomp

De manier waarop een warmtepomp precies werkt is eigenlijk telkens hetzelfde. Er wordt op dit vlak immers steevast gebruik gemaakt van een natuurkundig principe. Het betreft het verdampen, comprimeren, condenseren en expanderen. De warmtepomp beschikt steevast over een koudemiddel, een vloeistof welke over een bijzonder laag kookpunt beschikt. Van zodra dit koudemiddel in contact komt met de bron zal deze verdampen en de warmte aan de bron onttrekken. Het koudemiddel zal vervolgens een andere vorm aannemen, namelijk van een vloeibare toestand naar een gasvorm.

Door het comprimeren van het gas stijgt vervolgens de temperatuur. Het warme gas wordt na afloop van bovenstaande naar de warmtewisselaar of zogenaamde condensor getransporteerd. Hier wordt de vrijgekomen warmte afgegeven aan het gebouw. Het gas condenseert en de vloeistof wordt naar het expansieorgaan getransporteerd. Hier maakt het een drukval mee waarna de oorspronkelijke temperatuur wederom wordt bereikt. Vanaf dit ogenblik zal de cyclus gewoon van voor af aan opnieuw beginnen.

De interessantste op de markt?

Vandaag de dag zijn er tal van verschillende systemen op de markt terug te vinden die u kunnen helpen om een aantrekkelijke besparing te realiseren op uw energiefactuur. Van al deze mogelijkheden lijkt de warmtepomp evenwel de interessantste te zijn. Hoe dat komt? Zeer eenvoudig, de warmtepomp techniek zorgt er voor dat er een zeer groot rendement kan worden gerealiseerd terwijl het niet altijd noodzakelijk is om grootschalige werkzaamheden uit te voeren. Kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp is bijvoorbeeld een zeer interessant en opvallend voordelig systeem die u als het ware gewoon in enkele uren kunt beginnen gebruiken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?