Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Warmtepomp rendabelVeel mensen denken er aan om te investeren in een warmtepomp in een poging om een aantrekkelijke besparing te realiseren op de energiefactuur. Uiteraard lijkt  een investering in een warmtepomp op het eerste zicht bijzonder interessant, maar is het ook wel echt rendabel? Het feit of een warmtepomp rendabel is of niet is afhankelijk van opvallend veel verschillende factoren waar u waarschijnlijk nog helemaal geen rekening mee had gehouden. Wij hebben deze verschillende factoren even voor u op een rijtje gezet waardoor u perfect zelf kunt bepalen of een warmtepomp in uw situatie nu wel of niet rendabel is.

De isolerende aspecten van de woning

Het klinkt misschien vreemd, maar een niet onbelangrijk deel van de rendabiliteit van een warmtepomp installatie gaat schuil in de isolerende factor van een woning. Het wordt omwille van deze reden dan ook altijd aangeraden om een warmtepomp enkel en alleen te gebruiken bij een woning die goed is geïsoleerd. De warmtepomp is namelijk een verwarmingssysteem die gebruik maakt van relatief lage temperaturen in vergelijking met andere mogelijkheden op de markt wat er voor zorgt dat een slechte isolatie aanzienlijk zal knagen aan het rendement. Het is wat dat betreft dan ook altijd belangrijk om eerst afdoende uw woning te isoleren vooraleer te investeren in een warmtepomp.

Opgepast met de bestaande radiatoren

Het is algemeen bekend dat een warmtepomp het best rendeert in combinatie met een grote oppervlakte van warmteafgiftesystemen. Denk hierbij maar eens aan muur- en / of vloerverwarming. Het is wat dit betreft zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat bestaande radiatoren vaak niet groot genoeg zijn om afdoende warmte af te geven. Het is van cruciaal belang om een goed rendement te kunnen behalen dat zowel het vermogen van de warmtepomp als het afgiftesysteem en de warmtevraag op correcte wijze op elkaar zijn afgestemd. Alleen op die manier is een warmtepomp immers op en top rendabel te noemen.

Kies voor de juiste warmtepomp

Een ander aspect die de rentabiliteit van een warmtepomp installatie kan beïnvloeden gaat schuil in het type systeem waar gebruik van wordt gemaakt. Van alle systemen lijkt de lucht-lucht uitvoering bijvoorbeeld het minst hoge rendement te realiseren. Dat mag dan wel het geval zijn, het is lang niet altijd mogelijk om een water-water of een grond-water warmtepomp systeem toe te passen. Zaken zoals de beschikbare grondoppervlakte evenals het type woning waarover u beschikt kunnen op dit vlak een niet onbelangrijke invloed uitoefenen.

Subsidie voor warmtepomp

Het al dan niet financieel rendabel zijn van een warmtepomp is eveneens voor een niet onbelangrijk deel afhankelijk van de subsidies die er voor toegekend worden. Op dit vlak is het jaar 2016 (evenals de komende vijf jaren) een stuk interessanter in vergelijking met de voorgaande jaren. Vanaf dit jaar kan er namelijk een subsidie verkregen worden voor een investering in een warmtepomp die is gelegen tussen de 500 en 2.500 euro. Het spreekt voor zich dat dit (in het bijzonder) op financieel vlak de rendabiliteit van een warmtepomp alleen maar ten goede komt.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?