Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Warmtepomp radiatorenDenkt u er aan om een warmtepomp te plaatsen in uw woning? In dat geval zijn er een aantal zaken waar u rekening mee zult willen houden. Eén van de belangrijkste aandachtspunten gaat bijvoorbeeld schuil in het feit dat er gebruik dient te worden gemaakt van voldoende grote en toegankelijke radiatoren. Dit is een punt waar zeer veel mensen niet bij stil blijven staan waardoor ze bij het plaatsen van bijvoorbeeld een grond-water warmtepomp voor een probleem komen te staan. Afdoende grote radiatoren zijn dan ook vereist wanneer het aankomt op het plaatsen van een warmtepomp in huis. Heeft u er geen idee van aan welke eisen uw radiatoren dienen te voldoen en welke mogelijke alternatieven er op de markt terug te vinden zijn? Wij zetten ze graag even voor u op een rijtje!

*Tip: Direct weten wat een warmtepomp voor u gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%

Bestaande radiatoren gebruiken?

Wanneer u er voor kiest om te investeren in een systeem met warmtepomp is het altijd belangrijk om er bij stil te blijven staan dat een warmtepomp het beste rendement weet te realiseren met een groot oppervlakte van warmteafgiftesystemen. Denk hierbij aan systemen zoals muur- of vloerverwarming. Mede omwille van deze reden bestaat het risico dat met name de bestaande radiatoren in uw woning niet voldoende groot zijn om afdoende warmte af te geven. Dat kan een probleem zijn, want in deze situatie is het vaak vereist om op z’n minst een niet onaanzienlijk deel van de aanwezige radiatoren te vervangen. Het spreekt voor zich dat dat niet alleen de nodige overlast met zich meebrengt, daar komt ook nog eens bij dat er extra kosten aan verbonden zijn die u bij verbouwingen best kunt missen. Of u dus met andere woorden al dan niet (een deel van) de bestaande radiatoren kunt gebruiken is nog maar zeer de vraag.

Lucht-lucht warmtepomp, een interessant alternatief

Lang niet iedereen zal het uiteraard zien zitten om een deel van de CV-installatie te vervangen om een warmtepomp in het systeem te kunnen integreren. Dat is in principe ook niet altijd noodzakelijk. U kunt er immers eveneens voor kiezen om een zogenaamde lucht-lucht warmtepomp te gebruiken. Een dergelijke installatie vereist geen aanpassing van de aanwezige radiatoren waardoor er behoorlijk wat geld kan worden bespaard. Het enige waar u rekening mee dient te houden is dat het rendement van een lucht-lucht warmtepomp in vergelijking met andere systemen met een warmtepomp een behoorlijk stuk beperkter is. Wanneer u hiermee kunt leven is ook het aanschaffen van een lucht-lucht warmtepomp zeker en vast een interessante keuze te noemen.

Twijfel over de beste keuze?

Vooral bij een bestaande woning is het vaak niet zo voor de hand liggend wat nu precies de beste keuze is. Weegt het hogere rendement van een grond-water warmtepomp bijvoorbeeld wel op tegen de extra overlast (en kosten) die er aan verbonden zijn ten opzichte van een lucht-lucht warmtepomp? Wanneer u twijfelt is het altijd interessant om een expert in te schakelen. Hij kan de situatie en mogelijkheden van uw woning in detail evalueren waardoor het meteen duidelijk wordt wat voor uw geval nu echt de beste oplossing is.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?