Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

warmtepomp onderhoudHet is algemeen bekend dat een warmtepomp bijzonder weinig onderhoud vergt. Dit wil evenwel niet zeggen dat een warmtepomp onderhoudsvrij is, in tegendeel. Het onderhoud dat aan een warmtepomp wordt uitgevoerd is in principe steeds preventief. Door een tijdig onderhoud uit te voeren wordt er immers voor gezorgd dat niet alleen de levensduur van de warmtepomp zo optimaal mogelijk wordt gehouden, hetzelfde geldt eveneens voor de energiezuinigheid van het systeem. Op deze manier bewijst een tijdig, periodiek onderhoud van de warmtepomp toch zijn nut. Beschikt u eveneens over een warmtepomp en wilt u graag weten welk onderhoud er precies voor dient te worden uitgevoerd? Lees dan snel verder en u komt er alles over te weten in dit artikel!

*Tip: Direct weten wat een warmtepomp onderhoud voor u gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%

De onderdelen die onderhoud nodig hebben

Wanneer we het hebben over het onderhouden van een warmtepomp hebben we het eigenlijk slechts over bepaalde onderdelen. Buiten de compressor beschikt een warmtepomp immers niet over onderdelen die bewegen. Daarnaast zijn er ook geen branders aanwezig. Wanneer er een volledige inspectie van het systeem plaatsvindt wordt er vooral gekeken naar het feit of het rendement van de warmtepomp nog optimaal is of niet. Op deze manier weet u als eigenaar van de woning in ieder geval wat u kunt verwachten van uw warmtepomp.

Hoeveel kost het onderhoud van een warmtepomp?

Ondertussen mag het wel duidelijk zijn dat het noodzakelijk is om een regelmatig onderhoud uit te laten voeren voor uw warmtepomp, althans wanneer u wil dat deze over een zo optimaal mogelijke levensduur beschikt. De vraag die veel mensen zich dan uiteraard (met recht en rede) stellen is hoeveel een dergelijk onderhoud precies moet kosten. Het onderhoud dat wordt uitgevoerd bestaat net als de kostprijs uit tal van verschillende onderdelen die we graag even voor u op een rijtje zetten:

  • Voorrijkosten
  • Uurloon van de vakman
  • Materiaalkosten

Wanneer u wenst te besparen op het kostenplaatje met betrekking tot het onderhoud van uw warmtepomp is het altijd interessant om er voor te kiezen om bijvoorbeeld een periodiek onderhoud uit te laten voeren. Door bijvoorbeeld jaarlijks een onderhoud uit te laten voeren is de kans veel kleiner dat u ooit met zeer grote kosten te maken krijgt dan wanneer u wacht tot er daadwerkelijk een onderdeel stuk is. Dit is dan ook zeker en vast iets om rekening mee te houden.

Collectief onderhoudscontract voor warmtepomp

In verschillende wijken zijn alle huizen uitgerust met een warmtepomp. Wanneer dat het geval is kunt u hier uw voordeel mee doen. In dat geval is het namelijk mogelijk om een collectief onderhoudscontact af te sluiten. Dit zorgt er voor dat één specialist het onderhoud van alle warmtepompen in de buurt voor zijn of haar rekening neemt. Dit levert diverse voordelen op. In eerste instantie worden de prestaties van de warmtepompen goed in het oog gehouden en daarnaast wordt er meteen onderhoud uitgevoerd indien nodig. Bovendien spreekt het voor zich dat het afsluiten van een collectief onderhoudscontract voor een warmtepomp ook een financieel voordeel met zich meebrengt. Zo slaat u twee vliegen in één klap!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?