Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Warmtepomp of zonneboilerDe keuze tussen een warmtepomp en een zonneboiler is er één die veel mensen op een bepaald ogenblik zullen willen maken. Beide systemen zijn uiteraard bijzonder interessant. In eerste instantie zijn ze zo interessant omdat ze het mogelijk maken om een zeer grote hoeveelheid energie te besparen. Dit zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat de energiefactuur op het einde van het jaar aanzienlijk kan worden verlaagd en dat is uiteraard voor iedereen mooi meegenomen. Het tweede voordeel van beide systemen gaat schuil in het feit dat er een subsidie voor kan worden verkregen waardoor de investering vandaag de dag een stukje beperkter is dan de voorgaande jaren het geval was. Wilt u eveneens een warmtepomp of een zonneboiler kopen en komt u er niet goed uit? Wij zetten de voor- en nadelen van beide systemen even voor u op een rijtje.

Voor- en nadelen van een zonneboiler

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een zonneboiler wordt de boiler rechtstreeks verbonden aan de zonnecollectoren die zijn terug te vinden op het dak. Dit zorgt er voor dat de warmte meteen van de bron wordt verkregen. Op deze manier ontstaat een prima rendement, maar er zit ook een nadeel aan verbonden. Het is immers zo dat er leidingen gelegd dienen te worden rechtstreeks vanuit de badkamer of de plaats waar de boiler zich bevindt naar de zonnecollectoren op het dak. Dit vereist dan ook steeds het nodige kap- en breekwerk.

Een ander niet onbelangrijk detail is dat u om van een zo hoog mogelijke opbrengst te kunnen genieten steeds dient te beschikken over een zuidgericht dak. Bovendien dienen de zonnecollectoren onder een hoek van tussen de 20 en 60 graden te worden geplaatst. Wanneer we specifiek gaan kijken naar het rendement dat (maximaal) kan worden geboekt zien we dat deze is gelegen rond de 60 procent. Op deze manier kan op jaarbasis dan ook een behoorlijke slok op de borrel worden bespaard.

Laat ons tot slot ook nog even kijken naar het gemiddelde prijskaartje van een systeem met een zonneboiler. Uiteraard zijn er op de markt verschillende mogelijkheden terug te vinden, maar voor een voordelige zonneboiler kunt u rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van tussen de 4.500 en 5.000 euro. De plaatsingskosten zijn hier vaak, maar niet altijd bij inbegrepen. Ook hier dient u dan ook rekening mee te houden.

Voor- en nadelen van een warmtepomp

Laat ons nu ook even kijken naar de voor- en nadelen van een warmtepomp. In eerste instantie is het zo dat een warmtepompboiler volledig in de woning zelf geplaatst dient te worden. Dit zorgt er voor dat u weliswaar de nodige ruimte ter beschikking dient te hebben, maar het voordeel is wel dat er geen kap- en breekwerk dient te worden uitgevoerd. Dit zorgt voor veel minder overlast en daarenboven is het ook nog eens zo dat op deze manier eveneens een beetje op het prijskaartje kan worden bespaard.

Er wordt vaak van een warmtepompboiler gezegd dat het eigenlijk een plug-and-play installatie is en daar valt wel iets over te zeggen. De installatie van een dergelijk systeem is dan ook werkelijk bijzonder eenvoudig. Dit klinkt uiteraard zeer interessant, maar toch is er bij een warmtepompboiler een addertje onder het gras waar u bij stil moet blijven staan. In vergelijking met een zonneboiler zal een warmtepompboiler immers nog steeds elektriciteit verbruiken door de weerstand die er in terug te vinden is. Met andere woorden, in vergelijking met een zonneboiler verbruikt een warmtepomp altijd meer elektriciteit waardoor het rendement een stukje beperkter is.

Een gemiddelde warmtepomp installatie kost tussen de 3.000 en 3.500 euro. Net zoals bij een zonneboiler kunt u eveneens voor een warmtepompboiler een subsidie verkrijgen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?