Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Warmtepomp jacuzziVeel mensen houden er van om gewoon lekker in hun tuin te kunnen genieten van een beetje wellness. Het aanschaffen van een jacuzzi kan dit uiteraard perfect realiseren, maar het moet gezegd dat een dergelijk stukje luxe vaak gepaard gaat met een zeer aanzienlijk prijskaartje. Vaak verkijken mensen die een jacuzzi kopen zich niet alleen op de aankoopprijs op zich, maar houden ze ook onvoldoende reden met het verbruik. Op dit vlak dient u stil te blijven staan bij twee verschillende soorten verbruik. We onderscheiden op dit vlak het waterverbruik (welke toch zeer aanzienlijk is als u er voor kiest om minstens twee keer per jaar het water te verversen) evenals het verbruik van elektriciteit. Dit laatste is misschien voor veel gezinnen nog wel de grootste struikelblok om een jacuzzi in huis te halen. Gelukkig kan de warmtepomp dit euvel een klein beetje verlichten.

Jaarlijks verbruik van een jacuzzi

Het feit dat een jacuzzi heel wat water op jaarbasis verbruikt is een bekend gegeven en kan eigenlijk best nog worden overbrugd. Ondanks het feit dat de waterprijs tegenwoordig een stukje hoger ligt in vergelijking met voorgaande jaren blijft deze prijs voor het merendeel van de gezinnen betaalbaar. Een ander verhaal wordt het wanneer we gaan kijken naar de kostprijs van het energieverbruik. Een gemiddelde jacuzzi verbruikt aan een gemengd tarief van 0,18 per kW zo’n kleine 1.300 euro op jaarbasis. Hoeveel de jacuzzi exact verbruikt is evenwel afhankelijk van een aantal factoren. Zo beschikt het materiaal van de ene jacuzzi over materiaal dat veel isoleert. Dit zorgt er voor dat er sprake is van minder warmteverlies waardoor dit ook niet zo intensief moet worden gecompenseerd.

Besparen met een warmtepomp

Het bedrag van 1.300 euro (gemiddeld) aan energiekosten per jaar voor een jacuzzi is uiteraard niet niets. Gebruikmaken van een warmtepomp kan op dit vlak evenwel een interessante oplossing betekenen. Door gebruik te maken van het hefboommechanisme waar een warmtepomp over beschikt is het immers mogelijk om de kostprijs tot één vijfde terug te doen vallen. Dat is natuurlijk een zeer behoorlijke besparing. In de praktijk zorgt dit er voor dat met een kwalitatieve en efficiënte warmtepomp het energieverbruik van een jacuzzi kan worden teruggedrongen tot een bedrag van 260 euro op jaarbasis. Dit klinkt al meteen een behoorlijk stuk betaalbaarder!

Capaciteit van de warmtepomp

Veel mensen vrezen na het lezen van bovenstaande waarschijnlijk dat ze om dit te kunnen realiseren een warmtepomp nodig hebben die beschikt over een grote capaciteit. Gelukkig is dat niet het geval, in tegendeel. Het volstaat namelijk reeds perfect om een warmtepomp in huis te halen van 1 kW. Deze is meer dan voldoende voor het opwarmen van een jacuzzi en bovendien kan zelfs het water van het zwembad (tot maximaal 30 kubieke meter) er mee worden verwarmd. Omwille van het feit dat er op deze manier een energiebesparing van 1.040 euro op jaarbasis kan worden gerealiseerd blijft ook de terugverdientijd altijd binnen de perken. Dit zijn in ieder geval stuk voor stuk voldoende interessante redenen om een investering in een warmtepomp voor uw jacuzzi te overwegen!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?