Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

grondwater-warmtepompEen grondwater warmtepomp is zoals de naam reeds laat vermoeden een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt. Bij een dergelijk systeem wordt er dan ook gebruik gemaakt van een ondergronds buizennetwerk. In dit buizennetwerk wordt een mix van water in combinatie met antivries rondgepompt. Deze mix zorgt er voor dat de warmte in de grond wordt opgenomen waarna ze vervolgens opnieuw wordt afgegeven aan een pomp met waterkringloop in het huis. Op deze manier kan de warmte doorheen de volledige woning worden verspreid zonder dat er veel energie wordt verbruikt. Bent u eveneens geïnteresseerd in een dergelijke warmtepomp? Lees dan snel verder en u komt er alles over te weten!

*Tip: Direct weten wat een warmtepomp voor u gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%

Horizontaal en verticaal systeem

We onderscheiden tegenwoordig twee grondwater warmtepompen op de markt, namelijk een verticaal en een horizontaal systeem. Wanneer u er voor kiest om gebruik te maken van een horizontale collector wordt deze op een diepte van zo’n anderhalve meter aangelegd. Dit systeem is evenwel uitsluitend toepasbaar wanneer er zich rondom uw woning voldoende ruimte bevindt. U dient er rekening mee te houden dat u in deze situatie uitsluitend planten en struiken met een horizontale wortelgroei kunt gebruiken op de plaats waar het systeem wordt aangelegd. Indien u niet over voldoende ruimte beschikt is kiezen voor een verticaal systeem cruciaal. In dit geval worden er slangen geplaatst op een diepte van 50 tot 200 meter.

De kostprijs van een warmtepomp grondwater

De kostprijs welke voor een verticale grondwater warmtepomp wordt aangerekend ligt vrij hoog. Dit heeft uiteraard alles te maken met het feit dat er tot op vrij grote diepte moet worden geboord. U kunt in deze situatie rekenen op een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 15.000 en 20.000 euro. De kostprijs voor het boren is in dit prijskaartje inbegrepen. Gebruikmaken van een verticaal systeem heeft wel als voordeel dat de temperatuur op grotere diepte in de bodem stabieler zal zijn. Dit zorgt er voor dat u ook tijdens de koude wintermaanden kunt genieten van een prima rendement. Een horizontaal systeem is omwille van de beperkte grondboringen uiteraard een stuk voordeliger. Voor een dergelijk systeem volstaat het dan ook reeds om rekening te houden met een kostprijs van tussen de 2000 en 4000 euro. De installatie van het systeem is in deze prijs inbegrepen.

Welk rendement levert een warmtepomp grondwater precies?

Het rendement welke door een warmtepomp grondwater kan worden geleverd is sterk afhankelijk van het type grond. Droge zandgrond staat er bijvoorbeeld om bekend een minder groot rendement te kunnen realiseren. Leemachtige grond levert dan weer een uitstekend rendement op. Tijdens de winter zal het rendement van een grondwater warmtepomp uiteraard water lager zijn, in het bijzonder wanneer er gebruik wordt gemaakt van een horizontaal systeem. Bij een verticaal systeem is het rendement gezien over het volledige jaar een stuk constanter, maar daar staat zoals reeds aangegeven wel een aanzienlijk hogere aankoopprijs tegenover. Hoe dan ook, wanneer u er voor kiest om te investeren in een warmtepomp grondwater beschikt u over een meer dan aanzienlijke meerwaarde welke de waarde van uw woning ongetwijfeld positief zal beïnvloeden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?