Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

warmtepomp-aanleggenEen warmtepomp aanleggen brengt zeer veel interessante voordelen met zich mee. Door gebruik te maken van een warmtepomp beschikt u namelijk over een zeer duurzame manier van verwarmen welke het elektriciteitsverbruik toch aanzienlijk kan terugdringen. U dient er evenwel rekening mee te houden dat het aanleggen van een warmtepomp niet altijd even vanzelfsprekend is. Beschikt u bijvoorbeeld over een bestaande woning, dan is dit uitsluitend mogelijk mits heel wat overlast. Wij vertellen u graag alles over het aanleggen van een warmtepomp en de mogelijkheden die hier (al dan niet) aan verbonden zijn.

*Tip: Direct weten wat de aanlegkosten zijn? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%

Warmtepomp aanleggen in bestaande woning

Een warmtepomp aanleggen in een bestaande woning mag dan op zich wel mogelijk zijn, er zijn toch een aantal niet onaanzienlijke nadelen aan verbonden. Het aanleggen van een warmtepomp in een bestaande woning wordt onder meer afgeraden omdat:

  • Er rondom de woning ingrijpende werkzaamheden nodig zijn. Denk hierbij maar eens aan het uitgraven van zeer diepe putten.
  • De radiatoren die zich mogelijks in de woning bevinden dienen met zekerheid te worden vervangen.
  • De afmetingen van een warmtepomp zijn vrij aanzienlijk. Ze wordt dan ook niet zelden vergeleken met een Amerikaanse koelkast. U dient dan ook beslist heel wat ruimte te voorzien.
  • De isolatie evenals de ventilatie op uw woning op de lage temperatuurverwarming dient te worden aangepast. Vooral bij oudere woningen wil dit wel eens de nodige problemen opleveren.

Wilt u graag een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning en wilt u de overlast tot een minimum beperken? In dat geval is het vaak het interessantst om te kiezen voor een hybride warmtepomp.

Aandachtspunten warmtepomp aanleggen

Gaat u een warmtepomp aanleggen? Of bent u toch nog aan het twijfelen of een warmtepomp voor uw woning nu al dan niet interessant kan zijn? Wij hebben drie belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje gezet waar u maar beter rekening mee kunt houden. Op deze manier kunt u in ieder geval tal van vervelende situaties voorkomen.

  • Het is steeds belangrijk om er voor te zorgen dat de warmtepomp in een afgesloten ruimte wordt geplaatst. Bovendien is het tevens belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om het geluidsniveau terug te dringen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede isolatie in de ruimte en voorzie flexibele slangaansluitingen.
  • Warmtepompen zijn niet bestemd en dan ook niet geschikt om een woning op sneltempo te verwarmen. Het is dan ook de bedoeling dat de woning dag en nacht op gelijkmatige wijze wordt opgewarmd. De schommelingen dienen hierbij tot een minimum te worden beperkt. Bovendien is het van cruciaal belang dat de capaciteit van de warmtepomp afdoende is. Is de capaciteit te laag, dan dient de compressor deze beperking op te vangen waardoor het verbruik op vlak van elektriciteit aanzienlijk zal stijgen.
  • Merkt u dat de warmtepomp niet in staat is om uw volledige woning te verwarmen? In dat geval kunt u er steeds voor kiezen om gebruik te maken van een extra verwarmingsinstallatie. Let wel op, het voorzien van bij verwarming op elektriciteit is vrij duur. Bij verwarmen op gas is wat dat betreft op financieel vlak dan ook een stuk interessanter. Let wel, in het laatste geval wordt het steeds aangeraden om gebruik te maken van een hr-ketel.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?