Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

BoilerOmdat een warmtepomp ingezet wordt op het vermogen van de verwarmingsbehoefte (in tegenstelling tot een cv-ketel) is voor tapwatercomfort een boiler nodig. Belangrijk is dat u een boiler kiest die ontworpen is voor gebruik met een warmtepomp. Vermogen en temperatuur dienen op elkaar afgestemd te zijn.

Immers hoe groter de delta T hoe makkelijker warmte wordt overgedragen: met een cv ketel water temperatuur van 80 graden kun je makkelijker een boiler op 50 graden brengen dan met een warmtepomp aanvoer van 55 graden, bij een warmtepomp-boiler is dus meer VO (Verwarmend Oppervlak) nodig dan bij een boiler gebouwd voor een CV-ketel.

Verwarmend Oppervlak is de hoeveelheid (grote) van het materiaal dat de warmte overbrengt van het een naar het ander medium. Bij een indirect gestookte boiler betreft het dus het buitenoppervlak van de verwarmingsspiraal.

Als een verkeerde boiler is gekozen uit zich dit door pendelgedrag of HD storing van de warmtepomp (die kan zijn warmte niet goed kwijt) en het slecht op temperatuur komen van de boiler.


*Tip: Direct weten wat een warmtepomp voor u gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%

Boiler temperatuur:

De warmwater temperatuur aan het tappunt moet in Nederland 55°C bedragen (NEN 1006) . (Als er een circulatieleiding is 60°C) Rekening houdend met afkoeling in de leiding zal een boiler dus op ca. 58 °C gebracht moeten worden.


Desinfectie (anti legionella) van de boiler:

Volgens de richtlijnen van ISSO publicatie 30.5 en 55.1 dient wekelijks de boiler gedesinfecteerd te worden.
Dat kan door één van deze 3 methode:

  • De gehele boiler inhoud op 60 °C brengen en daar minstens 20 minuten op laten staan.
  • De gehele boiler inhoud op 65 °C brengen en daar minsten 10 minuten op laten staan.
  • De gehele boiler inhoud op 70 °C brengen en daar minsten 5 minuten op laten staan.

Warmtepompen met koudemiddel R407C of R410A halen deze temperaturen niet, de compressor brengt de boiler op de hoogst mogelijk haalbare temperatuur waarna een elektrisch element het overneemt voor het laatste stukje temperatuur verhoging.


Minimaal inhoud boiler

In ISSO publicatie 72 is een minimaal boilerinhoud opgegeven.

Allereerst onderscheiden we 3 typen inzet van boiler verwarming:

  • Standby boiler met laadtijd van minder dan 1,5 uur
  • Standby boiler met laadtijd van meer dan 1,5 uur
  • Nachtstroomboiler (laadtijd korter dan 8 uur)

Een nachtstroom boiler wordt in de ‘nachtstroom’ periode verwarmd, een standby boiler zodra hij afkoelt.

minimale boilerinhoud bij warmtepomp volgens isso 72

Opmerkingen:

  • Het beschikbaar vermogen van de warmtepomp (plus eventuele bijstook) bepaalt de laadtijd van de boiler (en daarmee de inhoud van de boiler / langer of korter dan 1,5 uur).
  • Voor 1 persoon wordt dezelfde hoeveelheid geëist als voor 2 personen.
  • Voor elke persoon meer dan 5, komt er 48 liter bij (zowel bij douche en bad)
  • Indien zowel een bad als douche aanwezig is volstaat toch het aanhouden van ’n bad.
  • Indien het aantal inwoners niet bekend is, dient u uit te gaan van 4 inwoners tenzij er maar één slaapkamer is voorzien, dan kiest u 2 inwoners.
  • Het betreft hier boilers welke op 55 °C worden gebracht (van 10 naar 55)

Verder uit deze ISSO norm:
Nachtstroomboiler: V nuttig = boilervraag + 40 liter
Standby boiler:
Laadtijd kleiner dan 1,5 uur: V nuttig = 0,5 x warmtevraag met een minimum van 80 liter
Laadtijd groter dan 1,5 uur: V nuttig = warmtevraag

Inhoud van een boiler = V nuttig x 1,2


Let op ! Het gaat bovenstaand dus om de, volgens ISSO, minimaal inhoud van de boiler.

Indien u meer comfort verlangt, (groot bad / stort douche / regen douche enz.) komt u uit op een grotere boiler.
Bij een warmtepomp geldt over het algemeen dat de inhoud van de boiler 1,2 x de gevraagde piek moet zijn
(een boiler is voor ca. 80% efficiënt aftapbaar).

Voorbeeld piekberekening tapwater in een woning:

U wilt achter elkaar eerst in een bad van 150 liter (38 °C) (met uw eigen afmeting er al af) en meteen daarna nog 8 minuten douchen met 15 liter per minuut van 38 °C Daarna wil een 2e persoon onmiddellijk ook nog kunnen douchen onder dezelfde voorwaarden van 8 minuten met 15 liter per minuut van 38°C

150 liter bad + douchebeurt ( 8 x 15 liter) + douchebeurt (8 x 15 liter) = totaal nodig 390 liter van 38 °C Het koude water wat binnenkomt is 10 °C

Nodig (aan energie toedracht) is dus 390 liter x (38-10) = 10.920 liter.kw

De boiler brengen we echter op 55 °C (van 10 naar 55) 10.290 (nodige energie) : 45 (temp) = 228 liter van 55 °C is nodig om 390 liter van 38°C te kunnen bieden.

Echter stellen we dat een boiler voor 80% aftapbaar is, vandaar 1,2 x 228 = 273.6 liter boiler die nodig is om dit comfort (piek) te kunnen bieden.

In de praktijk plaatsen we hier dan een boiler van 300 liter.


Beluchter

Bij toepassing van koper gevoerde boilers heeft u een beluchter nodig.
Vaak betreft het een stalenboiler welke aan de binnenkant een koperen voering heeft, koper is een zacht materiaal. De functie van de beluchter is de volgende:stel dat de waterleidingdruk wegvalt of iemand de inlaatcombinatie dicht zet, dan kan er op het moment dat iemand ergens in het gebouw een warmwaterkraan open draait een onderdruk in de boiler ontstaan, zeker als de boiler hoger staat dan de warmwaterkraan zit, hierdoor zou de zachte koperen binnenwand naar elkaar toe ‘gezogen’ kunnen worden waardoor de koperen voering lek kan raken. Om dit te voorkomen wordt tussen de inlaatcombinatie en de koud water inlaat van de boiler een beluchter geplaatst. Op het moment er een onderdruk zou komen in de tank komt er via de beluchter lucht in de tank waardoor het koper op zijn plaats blijft.


>Materiaal keuze

Koper

Traditioneel is koper het voorkeur metaal voor tapwaterboilers / drinkwateropslag. Mede omdat voorheen de wateropslag vaak in contact stond met de ‘open lucht’, denk bijvoorbeeld aan watertorens welke bovenin een tank hadden voor watervoorraad, deze watervoorraad zorgde ook voor de druk op de waterleiding door het ‘statisch hoogte verschil’ . Koper is corrosie bestendig en heeft bovendien de eigenschap dat het voor bacteriën een moeilijke broedplaats is.
RVS

Met de komst van druk verhogende pompen in plaats van watertorens kwam RVS als materiaal erbij. RVS (Roest vast staal) is een sterker (m.b.t. druk krachten) materiaal dan koper en zeer goed corrosie bestendig, echter niet 100% corrosie bestendig het zal uiteindelijk ook worden aangetast.
RVS is simpeler te bewerken tot een sterke cilinder vorm dan koper, zij het met veel meer eisen om mee te kunnen werken. Ook de mate van chloride en hardheid van het water speelt een rol voor welk type RVS toegepast kan worden.

Geëmailleerd

Emaille of email is een laag glas dat op voorwerpen kan worden aangebracht, een object waarop emaille is aangebracht noemt men geëmailleerd. Bij boilers wordt deze aangebracht binnen in een stalen tank. De emaillelaag sluit het metaal perfect af, hierdoor kan er geen water en zuurstof bij het metaal komen en is het metaal goed beschermd tegen corrosie.. Emaille is erg hard, behoorlijk krasbestendig en glad daardoor is het materiaal ook hygiënisch, het materiaal is zeer goed bestand tegen de inwerking van chemische stoffen. Emaille is net als glas wel breekbaar, als men een deuk in de boiler zou kunnen slaan (meestal is het metaal behoorlijk dik dus gebeurt dat niet) zou er aan de binnenkant een stukje uit kunnen springen/barsten waardoor het metaal niet goed beschermt meer is tegen corrosie. Een andere bijkomstigheid is dat een geëmailleerde boiler een anode nodig heeft, alle metalen geven onderling onder bepaalde omstandigheden een elektrische (galvanische) spanning af, edelmetalen zijn daar mindergevoelig voor, om te voorkomen dat door die spanning de email laag stuk gaat wordt er in een geëmailleerde boiler een anode geplaatst. Dit kan met een opofferingsanode of magnesiumanode welke zichzelf opoffert (de anode wordt aangetast in plaats van de emaille laag) en moet regelmatig (2 jaarlijks) vervangen worden, anders valt de bescherming weg, met corrosie tot gevolg. Maar het kan ook met een zgn. zwerfstroom anode / titanium anode waarop geforceerd een gelijkspanning, die tegengesteld is aan de galvanische spanning, wordt gezet. Deze laatste hoeft niet periodiek vervangen te worden.

Kunststof

Voor opslag van koud water worden ook kunststofvaten gebruikt voor boilers (warmwater) treft u deze nog bijna niet. Doordat steeds koud water in de tank komt tijdens tappen welke verwarmt moet worden zijn er temperatuurschommelingen waarvoor niet elk soort kunststof geschikt is, in de toekomst kunnen we hier meer van verwachten.

Levensduur:

De economische levensduur van zowel de koperen, RVS en geëmailleerde boiler is 10 jaar. Maar van alle 3 zijn praktijkvoorbeelden van boilers die zelfs na 25 jaar nog niet lek waren. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen in de praktijk van boilers die de 10 jaar niet hebben gehaald. De te verwachten levensduur is ergens tussen de 10 en 15 jaar.

Keuze:

Voor kleinere boilers tot 100 liter is de keuze voornamelijk RVS of koper, bij de grotere boilers is prijs technisch de keuze voor een geëmailleerde interessanter. Voor woningen zien we dat in België en Duitsland vaak voor meer boilerinhoud wordt gekozen (meer comfort) en dus mede daardoor meer geëmailleerd wordt gekozen. In Nederland wordt vaker gekozen voor koper of RVS, vaak is het ook het ‘belevingsgevoel of gewoonte’ van de installateur of land. Zo zien we dat bijvoorbeeld in Scandinavië koper het meest wordt toegepast.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?