Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

nieuwbouwEr wordt wel eens gezegd dat het uitsluitend mogelijk is om een warmtepomp te realiseren bij een nieuwbouw en dus niet bij een bestaande woning. Dat is niet correct. Wel is het zo dat verschillende installaties met een warmtepomp veel moeilijker te realiseren zijn bij een bestaande woning. Daarenboven brengt dit ook de nodige risico’s met zich mee omdat er veelal dient te worden geboord tot op een behoorlijke diepte. Omwille van deze reden is het bijvoorbeeld soorten warmtepompen aangeraden (maar niet noodzakelijk) om ze toe te passen bij een nieuwbouw project. Wilt u weten wanneer dit precies het geval is en wanneer niet? Lees dan snel verder en kom alles te weten over het realiseren van een warmtepomp in een nieuwbouw!

Warmtepomp bij nieuwbouw projecten

Daar waar het bij een bestaande woning niet zo interessant is om bepaalde warmtepompen te gebruiken is dit een probleem waar u bij een nieuwbouw eigenlijk geen rekening mee dient te houden. Warmtepompen waarbij er boringen dienen te worden uitgevoerd zoals in het geval van de grond-water warmtepomp en de water-water warmtepomp zijn uitstekend te realiseren bij een nieuwbouw. U moet er wel rekening mee houden dat de boringen zorgen voor een hoger prijskaartje en daarenboven kan er een bodemonderzoek noodzakelijk zijn. Een dergelijk onderzoek moet aantonen of en vooral tot welke diepte er precies dient te worden geboord. Dit is dan ook zeker en vast iets om rekening mee te houden wanneer u in uw nieuwbouw gebruik wenst te maken van een systeem op basis van een warmtepomp.

Een lucht-lucht warmtepomp, ook voor bestaande woningen

Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van een zogenaamde lucht-lucht warmtepomp. Een dergelijke warmtepomp is zeer populair wanneer het aankomt op bestaande woningen, maar dat neemt niet weg dat ze ook probleemloos in een nieuwbouw kan worden gebruikt. Omwille van het feit dat er geen boringen moeten worden uitgevoerd is een lucht-lucht warmtepomp een behoorlijk stuk voordeliger in vergelijking met andere warmtepompen. Daar staat evenwel tegenover dat het rendement vergeleken met bijvoorbeeld een grond-water warmtepomp een behoorlijk stuk beperkter is.

Subsidie voor warmtepomp in nieuwbouw

Bijzonder interessant om te weten is dat u voor het realiseren van een warmtepomp in een nieuwbouw in 2016 opnieuw kan rekenen op een subsidie. Deze subsidie geldt overigens niet uitsluitend voor een investering in warmtepompen, maar ook voor het kopen van bijvoorbeeld een zonneboiler evenals biomassa installaties. Opvallend is dat de subsidieregeling deze keer niet uitsluitend op korte, maar ook op middellange termijn van toepassing is. De regeling zal immers met zekerheid geldig zijn voor een looptijd van vijf jaar.

Wanneer u een warmtepomp bij een nieuwbouw gaat realiseren kunt u vanaf het jaar 2016 rekenen op een subsidie die is gelegen ergens tussen de 500 en 2.500 euro. Hoeveel subsidie u precies voor uw investering ontvangt is afhankelijk van twee factoren. In eerste instantie wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het type warmtepomp, maar daarnaast wordt er eveneens rekening gehouden met de hoeveelheid energie die wordt bespaard. Hoe duurder de installatie en hoe groter de energiebesparing, des te meer subsidie u kan ontvangen voor het realiseren van een warmtepomp in een nieuwbouw.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?